Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2023

Lojistik Topluluğumuzca Sektör- Öğrenci Buluşması Düzenlendi

Sektör öğrenci buluşmaları kapsamında yapılan etkinliğin açılış konuşmasını Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Selva Staub yaptı.  Staub konuşmasında Türkiye ve Bandırma özelinde lojistik konusuna ilişkin genel bilgi verdi. Program West Line Global Lojistik Şirketi Kurucusu UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener’in konuşması ile devam etti. Şener konuşmasında Türkiye’nin bölgesel ticaret ve lojistik alanında stratejik konumunu ele aldı. Şener; “Geçen yıl Türkiye'den 800 taşıma yapılmıştır, Türkiye ihracatçı bir ülkedir. Karayolu ile 66 ülkeye taşıma yapılmaktadır. Yabancıların payı her geçen gün Türkiye’de artıyor. Türkiye'nin 250 bin civarında mal ihracatı bulunmaktadır. Türkiye şu an en çok insan ve eşya lojistiğinden para kazanmaktadır. Gümrüklü bir mal taşınıyorsa, vergisi taşındığı ülkede ödenir. Malın başka bir ülkede kaybolması durumunda sorun oluşmaması için Odalar ve Borsalar Birliği ortak bir teminat sistemi kurmuşlar ve bu sistemi kiraya vermişledir. Böylece mal nerede kaybolursa parası oradan karşılanmaya başlanmıştır. Hindistan'da G20 devlet başkanları toplantısı yapıldı, Türkiye’den Cumhurbaşkanımız da katılmıştır. Hindistan'da çıkacak bir koridordan bahsedildi ancak İran bu koridordan hoşlanmadı, Türkiye'yi bypass eden bir koridordu. Orta Doğu’daki son olaylarından sonra koridor olayı tamamen kapandı. Orta Doğu ve Orta Asya'nın ortak özelliği ucuz olmasıdır ancak bir türlü zenginleşememişlerdir. Türkiye'nin Avrupa'ya yaptığı ihracatın %50'sini Türkiye'ye yerleşen Avrupalılar yapmaktadır. Türkiye koridorları çok etkili değillerdir şu anda. Kolay gidilen yerlere zor, zor gidilen yerlere kolay satış yapılmaktadır. Türkiye'nin bir şanssızlığı yakınında ülke kalmaması. Devletin gücü, bürokratların konulara hakim olması uluslararası lojistik de çok önemli.” dedi.

Lojistiğin önemine vurgu yapan Şener, “ Vermek istediğim mesaj lojistik çok önemlidir, lojistik olmadan bir şey olmaz, lojistik her şeydir. Lojistik doğru malzemeyi, doğru zamanda, doğru yerde bulundurmaktır.” dedi.  Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda yapılan konferansta ayrıca lojistik alanındaki fırsat ve riskler de değerlendirildi. Konferans bitiminde katılımcılara teşekkür plaketi takdim edilip, toplu hatıra fotoğrafı çekildi.