Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2020

Gösterim: 456

Aday Öğrencileri Bilgilendirmek için YBS Bölümü Hk.

Yönetim Bilişim Sistemleri,

Bilişim ve işletme konularını sentezleyen bir çoklu disiplindir. Yani, bilişim sistemleri ile elde edilen bilgilerin yönetim ve işletme alanlarındaki sorunların çözümünde kullanılmasıdır. Bilginin eskisine nazaran çok daha kapsamlı olması ve modern yöntem ve araçlarla işlenmesi ve analizi zorunluluğundan dolayı günümüzde bu bölüme giderek artan bir ilgi ve bu bölümlerden yetişmiş nitelikli insanlara (Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı) ihtiyaç bulunmaktadır.

 

Yönetim Bilişim Sistemleri Uzmanı:

Yönetim kararları için ihtiyaç duyulan bilginin üretimi için uygun ortamı hazırlar,

Yönetim bilişim sistemleri birimlerinde sistemin alt yapısını planlar ve sistem için gerekli donanım, yazılım ve personeli belirler,

Bilgisayar sistemini ve gerektiğinde ağ sistemini kurar,

Sistemlerin çalışması sırasında karşılaşılan sorunlara çözüm yolları bulur,

Teknolojideki gelişmeleri izleyerek donanım ve yazılımları güncelleştirir,

İşletmelerinin veriminin artırılması konularında gerekli planlamaları/çalışmaları yapar,

Yöneticilere öneri sunar ve uygulanmasını sağlar.

 

Sadece ABD’de 200’ün üzerinde üniversite Bilişim Sistemleri Bölümü mevcuttur. Bu göstergelerde bu alanın önümüzdeki yıllarda Türkiye’de hızla gelişeceğine işaret etmektedir.

 

Son yıllarda Yönetim Bilişim Sistemleri öğrenimi görmüş kişilere gittikçe artan talep olmasına karşın, Türkiye’de bu özelliğe sahip kişilerin sayısı şu anda oldukça azdır. Bu nedenle bu bölüm mezunlarının iş bulma olanaklarının çok olduğu gözlenmektedir ve önümüzdeki yıllarda bu meslekte ilerleme olanaklarının çok yüksek olacağı düşünülmektedir.

 

Kaynak: Prof. Dr. Hadi Gökçen, Yönetim Bilgi/Bilişim Sistemleri: Analiz ve Tasarım kitabı